Nieuw- en verbouwing Spilcentrum Reigerlaan van start

De nieuw- en verbouwing van het toekomstige Spilcentrum Reigerlaan in Tongelre is gestart. Een compleet vernieuwd rijksmonument moet over een jaar in gebruik genomen worden. “Zodra we met z’n allen terug kunnen gaan, pakken wij direct onze verhuisdozen in”, stelt Lia van Baal, directeur van basisschool Reigerlaan.

 

De lagere school aan de Reigerlaan van architect Hanrath wordt van binnen geheel gestript. Een nieuwe lift zal drie verdiepingen verbinden. Achter het carre-vormige gebouw uit 1924 verrijst een nieuwbouw met daarin aula, sportzaal en twee klaslokalen. Een glazen tussenstuk verbindt de oud- en nieuwbouw.

 

De nieuwbouw Spilcentrum Reigerlaan
De voormalige lagere school in het Villapark wordt voor ruim 2,6 miljoen euro verbouwd tot spilcentrum.

 

“De nieuwbouw mag je zien”, vindt Joost Roefs, projectarchitect van diederendirrix architecten. “Maar er moet ook eenheid zijn.” Vanuit de nieuwe aula kijk je dwars door het glazen dak tegen de oude achtergevel aan.

 

“Alles binnen ziet er straks als nieuw uit”, blikt Lia van Baal vooruit. “Ook de kleuterklassen worden vernieuwd, alleen blijven daar de oude tegels.” Het nieuwe spilcentrum telt 18 lokalen, net als de oude school. “De BSO krijgt geen eigen ruimte, maar komt in de klaslokalen. En maakt ook gebruik van sportzaal en handvaardigheidslokaal.”
Een klein oppervlak lichtvervuilde grond wordt in de komende weken afgevoerd of in de grond verwerkt. In januari volgt het fundament voor de sportzaal. “We gaan niet heien”, licht Twan van Gisbergen van aannemersbedrijfs J.A. van Gisbergen toe. “Vijfenzeventig mortelschroefpalen gaan fluisterstil en zonder risico voor de omgeving grond in.”

 

De keuze van langwerpige roodbruine bakstenen voor de nieuwbouw sluit aan bij de stenen van de oude school. Uitstekende bakstenen in de nieuwbouw tonen de contouren van een reiger. Ook de kenmerkende kruisverdeling in de ramen komt terug, maar dan een modern en excentrisch jasje.

 

Hoe de parkeerplaatsen rond het Spilcentrum aangelegd worden is vooralsnog onduidelijk. “De gemeente doet voorstellen”, aldus Lia van Baal. “Dwarsparkeren aan de straat is in ieder geval niet mogelijk vanwege de monumentale bomen.”

 

Bouwverkeer neemt de route over de Tongelresestraat. Rond het bouwterrein komt een groot hek. De kinderen van de basisschool van de Reigerlaan maken er tekeningen op.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *